Der er mange grunde til, at fisk er sundt, men den absolut vigtigste af disse er de høje koncentrationer af de naturligt forekommende omega-3-fedtsyrer. Vi vil her forsøge at forklare, hvad de er, og hvordan de hjælper.
Hvad er omega-fedtsyrer?
Omega-3- og omega-6-fedtsyrer indgår i mange af kroppens funktioner, herunder opbygning af sunde celler og opretholde funktionerne i hjernen og nerverne.
Kroppen kan ikke selv producere disse fedtsyrer, så de skal indtages via foderet.
Kilder til omega-fedtsyrer
Omega-6-fedtsyrer findes i en lang række fødevarer, herunder de fleste vegetabilske olier men også i fjerkræ, æg, nødder og mange kornsorter.
Omega-3-fedtsyrer kan komme fra visse vegetabilske kilder, som f.eks. hørfrø og linolie, eller fra marine kilder. Omega-3 fra vegetabilsk olie findes dog ikke i den form, som kroppen har brug for. Den gavnlige form af omega-3 findes kun i fisk.
Ikke alle omega-3-fedtsyrer er ens
Omega-3-fedtsyrer fra marine kilder er bedst; Omega-3 fra vegetabilske kilder som f.eks. hørfrø og linolie er den enkleste form for den kortkædede omega-3-fedtsyre alfalinolensyre (ALA). Den omega-3, som kroppen har brug for, er dog de langkædede EPA & DHA.
Planteædere og kødædere, som ikke spiser fisk, kan omdanne ALA til EPA & DHA. Som omnivorer er vores evne til omdanne ALA ikke så udviklet, og kun en meget lille procentdel af ALA ender til sidst som de gavnlige fedtsyrer EPA & DHA.
Det er derfor meget mere gavnligt at indtage omega-3 fedtsyrer fra marine kilder, da de findes som færdigdannet EPA & DHA.
Omega-6/omega-3-forholdet
Man mener, at mennesker har udviklet sig med et omega-6:omega-3-forhold på ca.1:1. Den moderne kost, især det store forbrug af vegetabilske olier, vil have et forhold på over 10:1 (omega-6:omega-3) og undertiden helt op til 30:1. Det ideelle forhold bør være på ca 4:1. Vi bør altså indtage mere omega-3 fra marine kilder for at komme tættere på det korrekte forhold.
Hvorfor skal omega-6 og omega-3 være afbalanceret?
Kroppen har brug for balance mellem omega-6 og omega-3 for at kunne styre sine inflammatoriske reaktioner.
Eikosanoider er signalmolekyler, der kontrollere en række kropssystemer, hovedsageligt indenfor inflammation og immunitet.
Eikosanoider dannes fra enten omega-3- eller omega-6-fedtsyrer. De eikosanoider som kommer fra omega-6 forårsager inflammation i kroppen.
Eftersom omega-3- og omega-6-fedtsyrer begge bruger samme enzym- og transportsystem, vil produktionen af omega-6 inflammatoriske eikosanoider blive hæmmet, hvis der er mange omega-3 eikosanoider fra EPA.
Opdagelse af fordelene ved omega-3
I begyndelsen af 1900-tallet blev fedt i fødevarer blot betragtet som en simpel kilde til kalorier. I 1929 opdagede George og Mildred Burr, at de spillede en meget vigtigere rolle for helbredet, idet mangel på disse fedtsyrer ofte førte til døden. De identificerede linolensyre som en livsvigtig fedtsyre og opfandt udtrykket "essentielle fedtsyrer".
I 1980'erne viste en række studier, at grønlandske inuitter havde en lavere forekomst af hjertesygdomme end deres danske naboer, og man fandt ud at, at årsagen var det høje niveau af omega-3 i deres kost, som bestod af fisk, sæl og hvalspæk. (Kromann and Green 1980) (Bjerregaard and Dyeberg 1988).
I 1982 modtog den svenske duo Bergstrom og Samuelsson samt briten John Vane Nobelprisen for deres arbejde, hvilket viste, at det var eikosanoiderne fra omega-3, der gav de mange sundhedsmæssige fordele.
De kostmæssige fordele ved omega-3
Udvikling af hjernen og øjnene: Omega-3-fedtsyren DHA er den primære strukturelle komponent i hjernen og hornhinden, og den spiller en afgørende rolle i opbygningen af hjernecellemembraner, dæmper hjerneinflammation og fremmer dannelsen af nye hjerneceller. DHA står for mere end 1/3 af fedtsyrerne i hornhinden og menes at være afgørende for udviklingen af denne.
Hud- og pelskvalitet: Ved at hæmme produktionen af inflammatoriske eikosanoider kan omega-3 fra fiskeolier være med til at forbedre hudens sundhed. Fiskeolier fremmer også produktionen af talg, som er en olieagtig fedtholdig substans, der smører, og derved giver en blød hud, og dækker hårene med et beskyttende fedtlag på pelsen, så den får en særlig glans.
Ledbevægelighed: Den primære årsag til ledsmerter er nedbrydning af brusken. I en normal og sund krop er knogleenderne på de steder, hvor de møder leddene, beklædt med beskyttende brusk, som er et glat, gummiagtigt væv. Denne brusk beskytter knogleenderne og fungerer stødabsorberende, så leddene kan bevæge sig frit.
Brusk nedbrydes konstant og udskiftes, og i en sund krop er de to processer i balance, hvilket betyder, at genopbygnings- og nedbrydningshastigheden er den samme.
Hvis genopbygningen af brusk er nedsat (f.eks. på grund af alder, sygdom eller genetik), eller hvis nedbrydningshastigheden er for høj (f.eks. på grund af overvægt eller ekstrem træning), forringes brusklaget mellem de 2 knogler, hvilkte betyder, at knogleenderne bevæger sig mod hinanden, og dette forårsager smerter, irritation og inflammation.
Ved at hæmme produktionen af inflammatoriske eikosanoider kan omega-3 fra fiskeolier dæmpe inflammationen.